Termékek Menü

20%-kal drágul az ünnepi hal

Smart Fishing
2017. 12. 13. 08:42:38

A jó hír, hogy lesz bőven hal az év végi ünnepekre, a rossz viszont az, hogy ezt drágábban lehet beszerezni a tavalyinál. Számításaink szerint a pontyszeletért most átlagosan majdnem ötödével kell többet adni, mint tavaly ilyenkor.

Jövőre jön az áfacsökkentés, amiről már most látszik: egy részét biztosan „lenyelik” a boltok.

Magyarországon az éves halfogyasztás 30-35 százaléka az év végén fogy el. Sokaknak elképzelhetetlen a karácsonyi asztal hal nélkül. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) szóvivője az MTI-nek elmondta azt a mondatot, amire csak az idősebbek emlékezhetnek a rendszerváltás előtt időkből: lesz elegendő magyar hal az év végi ünnepekre. (A hiánygazdaságban ilyesmiket rendre bejelentettek.)

Lévai Ferenc – aki az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója is – azzal is büszkélkedett, hogy a kiegyensúlyozott belföldi kínálat mellett jelentős mennyiség jut exportra is. Magyarország évente mintegy 3500-4000 tonna halat, főként pontyot, busát, de élő csukát, harcsát és süllőt  is exportál. Arról is beszélt, hogy a magyar halexport növekedésének alapvető oka: Európa több országában olyan halbetegségek jelentek meg, amelyekkel nem tudnak megbirkózni a helyi állategészségügyi hatóságok. A piacon így relatív halhiány keletkezett. Ezek a betegségek Magyarországot elkerülték – jegyezte meg Lévai.

A szóvivő szót ejtett arról is, hogy hal „néhány százalékkal” drágább, mint tavaly, a nyári aszály és a magasabb gabonaárak miatt (megjegyezzük, az áremelkedésbe biztosan belejátszhat az exportlehetőségek bővülése, a kinti halhiány). A hal drágulása így nem meglepő módon a KSH adatai szerint nem is annyira elhanyagolható mértékű. A ponty statisztikai átlagára egy év alatt majdnem 80 százalékkal lett magasabb. Ez azonban nyilvánvalóan a megfigyelési kör változásának tudható be. Végső soron azonban a helyzet az, hogy fogalmunk sem lehet, pontosan mekkora a hivatalos árváltozás. (Hasonló „mutatványt” láthattunk a sertés áfacsökkentése előtt, akkor a csontos karaj helyett a csont nélküli árát kezdték figyelni.)

Így alakultak az árak

A halnál is az év végén került sor az átállásra, így érdemes összevetni a novemberi (erről tájékoztatott legutoljára a KSH) és a januári árakat. Így számolva 11 százalék feletti a drágulás. Megnéztük viszont, hogy a pontyszelet mennyibe került az üzletláncokban és a csarnokokban november utolsó hetén tavaly és most. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatbázisa szerint az átlagár alapján a pontyszelet drágulása 17,5 százalékos. A busaszeletért ugyanekkor 12 százalékkal kell többet fizetni a tavalyinál. Mostanra – mint több helyen megnéztük – az árak alapvetően nem, csak az akciók változtak.

Halárak (november utolsó hete Ft/kg)
Hely Pontyszelet Busaszelet
2016. 2017. 2016. 2017.
Fővám téri csarnok 1 800 1 900 1 000 1 200
Lehel téri csarnok 1 700 1 900 1 020 1 020
Kecskemét 2 000 2 200 1 000 1 100
Pécs 1 795 1 965 1 190 1 350
Székesfehérvár 1 905 2 370 1 500
Győr 1 300 2 370 1 264 1 500
Debrecen 2 200 2 300 1 600 1 999
Auchan (Budaőrs) 1 999 2 299 989* 1 299
Tesco (Budaőrs) 2 289 2 439 1 369 999*
Metro (Budaőrs) 1 523* 1 999* 1 269 1 345
Átlagár 1 851 2 174 1 189 1 331
Átlagár KSH 1 120 2 010  
* akciós           Forrás: AKI, KSH, Azénpénzem-számítás


A Mahal szóvivője nyilatkozatában viszont hangsúlyozta: az áremelkedés mértéke nem éri el a 10 százalékot (ő alighanem más árakkal találkozik). Bíztatásként pedig kitért arra, hogy a hal áfája jövőre csökken. Az üzletekben ennek alapján szerinte 15-17 százalékos árcsökkenés várható. Ez már önmagában azt jelezheti, hogy az adó mérséklésének egy részét biztosan „lenyelik” a boltok. Az áfa 27-ről 5 százalékra mérséklése ugyanis 17,32 százalékos áresést indokolna.

A szakember szerint Magyarországon az alaphal a ponty, a teljes fogyasztás mintegy 80 százalékát adja. Az év végi ünnepekre már keresett a harcsa, a süllő és a pisztráng, valamint azok a szálkamentes halak, amelyek fogyasztása év közben még elenyésző. A Mahal mindenesetre arra számít, hogy 2018-ban az ideinél tizedével több halat fogyasztanak majd a magyarok.

Forrás: azenpenzem.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: ponty gasztronómia