Frenetic halfüstölő
Leírás és Paraméterek
Frenetic halfüstölő
Használata egyszerű, a rácsra kell tenni a befűszerezett halat, a tepsibe meg a borókával, száraz kukoricával, vagy egyéb fűszerekkel dúsított keményfa fűrészport. Rá kell helyezni a fedőt, alágyújtani a borszeszégőkkel, és már nincs is más dolgunk, csak várni, és elfogyasztani az elkészült finomságokat.
Leírás
A halak előkészítése során sót mindenképpen alkalmazzunk. Ezt a halak felületére vagy száraz állapotban visszük fel, vagy páclevet készítünk és abba helyezzük a hala(ka)t. A só kettős szerepet lát el, nemcsak ízesíti a húst, hanem a baktériumok jelentős részét is elpusztítja. A sóhoz természetesen más fűszereket is keverhetünk, ízlésük és receptúránk szerint.
Pácolás után a halakat hűvös, jól szellőző helyen kell tárolni, mindaddig, amíg felületük meg nem szárad. Száraz pácnál kaparjuk le a felesleges sót. Csak száraz felületű hallal kezdjük el a füstölést.
Páclé (ízlés szerint változtatható):
Kb. 8 l vízhez:
• 8 ek. (evőkanál) só
• 2 ek. cukor
• 6 db babérlevél apróra törve
• 3 ek. egész bors
• 2 ek. mustármag
• 3 ek. borókabogyó
• 2 ek. ecet
• 1 ek. morzsolt kakukkfű
• 1 ek. morzsolt rozmaring
• 1 csipet kapor
• 1 db fokhagyma összezúzva
Ha nagyon kevés idő van pácolásra, akkor arányosan lehet növelni a só és a cukor mennyiségét, de nagyon oda kell figyelni az időre. Az ecet a savas közeg kialakításához kell, hogy a rostok fellazuljanak. Ettől NEM lesz savanyú! Ráöntjük a szépen elrendezett halszeletekre és betesszük a hűtőbe 12-14 órára. Az egészet célszerű este elkészíteni és másnap reggel lehet is füstölni. A halszeleteket a léből kivéve töröljük szárazra és vegyük le róla a ráragadt bors és mustármagokat.
Az így bepácolt halszeleteket elhelyezzük a rácson, a doboztetőt a helyére tesszük és begyújtjuk a gázégőt. A füstölés ideje: 20 – 25 perc. Függ a halszeletek ill. halak nagyságától, vastagságától és a saját ízlésünktől.