Termékek Menü

Rákkeltő anyagok szivárognak a Dunába Budapestnél

index.hu
2018. 10. 19. 10:27:31

Az Index és a Greenpeace szakemberei által az egykori Óbuda Gázgyár melletti Duna-szakaszon vett csurgalékvíz- és üledékminták több rákkeltő anyag többszörös, esetenként több mint kétszázszoros határérték-túllépését mutatták.

A minták vételekor a vonatkozó módszertan alapján jártunk el, a minták vizsgálata akkreditált környezetanalitikai laboratóriumban történt. Az eredmények alapján a Greenpeace hivatalos bejelentést tett a zöldhatóságnál. A látvány a videóban magáért beszél:

Kire lehet veszélyes a szennyeződés?

Szakértők szerint a mintákban talált veszélyes, rákkeltő anyagok közvetlen veszélyt inkább azokra jelentenek, akik az alacsony vízszintállásnál közvetlenül érintkeznek a csurgalékvízzel, vagy beszívják azokból képződött gázokat. Azaz főleg állatokat (halakat, madarakat, kutyákat) érinthet, esetleg az arrafelé horgászó, sétáló embereket.

A szennyeződés a folyóba kerülve felhígul, de bizonyos mennyiségben, az alacsony vízállásnál kevésbé hatékony parti szűrésű kutakon keresztül akár az ivóvízbe is bekerülhet.

Mi történt az elmúlt években?

A Főgáz 2002-ben készítette el a szennyezett gázgyári terület kármentesítési tervét, ezt követően sokáig nem történt semmi. Sok vita után 2017-ben írták ki a tendert „az egykori Óbudai Gázgyár területén a városi gáz gyártása során keletkezett D határérték feletti talaj és talajvíz szennyeződések kármentesítésére”

Az akkor becsült összes költség 9,49 milliárd forint volt. A tervek szerint 669 753 tonna talajt kellett volna eltávolítani, aminek nagyobb részét ideiglenesen deponálták és visszatöltötték volna, míg a kisebb részét, 180 00 tonnányit máshova szállították és ártalmatlanították volna, és helyette új talajt hoztak volna a helyszínre.

A tender végül eredménytelen lett, ugyanis mindössze egy pályázó jelentkezett, az is a becsült érték duplájáért végezte volna el a munkát. A rehabilitáció itt újra megakadt.

Lenne könnyebb, gyorsabb megoldás?

A kármentesítést jelenleg a szomszédos területen fekvő Graphisoft Park erőlteti legjobban, külföldön már bevált, gyors és olcsó megoldást javasolnak. Az Indexnek elmondták: bár a Graphisoft Park beépített területét nem érinti a szennyezés, de a cég tulajdonában van további mintegy 3 hektár szennyezett terület is, ahol a kármentesítés elvégzéséig semmiféle fejlesztést nem tud megvalósítani. Minden további késlekedés komoly anyagi veszteséget jelent a cégnek, ezért a Park segíteni igyekszik a kármentesítés felgyorsítását. 

A terv szerint a legsürgősebb a Duna szennyezésének megállítása lenne, ami szakértők szerint a partvonal mentén telepített szűrő kutakkal viszonylag egyszerűen és gyorsan megoldható. Nemzetközi tapasztalatok alapján az ide tervezett, résfalakkal körülvett mélygarázsokon kívül tulajdonképpen elegendő lenne a 3 méter mélységben elvégezni a földcserét, hiszen ezeken részeken nem lesz beépítés és ilyen mennyiségű tiszta föld bőségesen elegendő a terület parkosításához és a növények telepítéséhez.

Az alatta lévő szennyezés pedig felülről biztonságosan szigetelhető, így a szennyezés nem terjed tovább, és a talajvíz hosszútávú folyamatos forgatásával és szűrésével, a szennyezés maradéktalanul eltávolítható. Elismerték, hogy bár a szűrés sokáig tart, de ezalatt környezeti kár nem keletkezik és elkerülhetők a nagy mennyiségű szennyezett talaj közúti szállításával járó kockázat. 

A teljes anyag itt található!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír duna környezetvédelem