Termékek Menü

Több tízezer ponty pusztult el rejtélyes módon

index.hu
2018. 11. 04. 08:54:36

Megdöbbenve vették észre iraki halgazdaságokban, hogy több ezer ponty pusztult el a napokban, a tetemek egyes helyeken beborították az Eufrátesz felszínét. Egyelőre csak találgatják, mi lehet a rejtélyes halpusztulás oka.

Vannak, akik szerint valamilyen betegség terjedt el a halak között, mások szerint vegyszerek okozták a pontyok pusztulását. „Egyelőre várjuk, hogy a kormány adjon válaszokat, vagy vizsgálja meg a vizet. Attól félünk, hogy a víz minket is megmérgez a következő napokban" – mondta az AFP-nek egy helyi férfi a Bagdadtól 80 kilométerre lévő Saddat al-Hindiyah-ban.

Mindenesetre a becslések szerint a halgazdaságok állományainak 90 százaléka megsemmisült a környéken. „70 ezer halat tenyésztettem, most mindegyik elpusztult" – mondta egy férfi, aki szerint nagyon sok család megélhetése került veszélybe.

Az iraki egészségügyi minisztérium mintákat vett a vízből és a haltetemekből is, egyelőre a vizsgálatok eredményét várják. A minisztérium szerint senki sem lett rosszul halaktól. Hozzátették, hogy folyamatosan figyelik a halpiacokat, és mindenkit megbüntetnek, aki az elpusztult pontyokat próbálja árusítani.

Olyan területi tisztviselő is volt, aki a túlzsúfolt halastavakat okolta a történtekért. Szerinte bármilyen bakteriális fertőzés sokkal gyorsabban terjed el a halak között ilyen körülmények között. A szennyezett víz miatt idén egyszer már kórházba került 100 ezer ember a déli Baszra városában. Ott is először a halak tetemei tűntek fel a helyieknek.